Artvertiser Helsinki

SUN TAIDE TÄHÄN?

Julian Oliverin ja Damian Stewartin Artvertiser-projekti korvaa kaupungin mainostilat taiteella – virtuaalisesti. Helsingin Artvertiser-työpajassa 4-6.5.2011 taiteilijat ja designerit työstivät kaupunkitilan näkymiä uusiksi, ja helsinkiläiset pääsivät kiikaroimaan tuloksia kaupunkikävelyllä.

Artvertiser rinnastaa kaupunkitilan tietokoneeseen, jossa tiedostoja voi hallintaoikeuksien perusteella joko vain lukea tai myös muokata. “Onko julkinen tila todella meidän? Kenelle kaupungin hallinnoijat myöntävät kirjoitusoikeuksia?”, kysyy Julian Oliver. Hänen mukaansa viime kädessä kauppapaikkana on aivojen näkökeskus, jonka tehokkaasta “peitosta” mainostajat kilpailevat. Niinpä Artvertiser kaappaa mainosviestit kun ne ovat vielä matkalla aivoihimme – ja korvaa ne toisilla.
artvertiser-graph
Projektissa vastamainonnan estetiikka yhdistyy korkean teknologian sovelluksiin. Teknisesti Artvertiser perustuu ns. tehostetun todellisuuden (augmented reality) ja tietokonenäön (computer vision) teknologioihin. Helsingissä taidemainoksia katsellaan erikoisvalmisteisilla Billboard Interception Unit -kiikareilla; Artvertiser-sovellus on kehitetty myös älypuhelimille.
www.theartvertiser.com

Artvertiser kuului Media Facades Festival Europe 2010 -ohjelmistoon ja projekti tuotiin Helsinkiin 2011 m-cultin ja Kuvataideakatemian Gizmologia-projektin yhteistyönä.

Artvertiser Helsinki -kävelyn kartta.

Artvertiser Helsinki -kävelyn kartta.

Artvertiser Helsinki -työpaja järjestettiin Kuvataideakatemiassa 4.-6.5.2011 ja Artvertiser -kaupunkikävely lauantaina 7.5.2011 klo 11-13 reitillä Kiasma-Lasipalatsi-Mannerheimintie-Esplanadi-Kaivokatu.

Julian Oliver on Berliinissä asuva taiteilija ja kriittinen peli- ja teknologiakehittäjä, joka on kansainvälisesti palkittu useilla festivaaleilla, kuten Ars Electronica 2010 ja Japan Media Arts Festival 2011. Oliverin kohuttuja projekteja ovat langatonta viestintää manipuloivat Newstweek ja Men in grey.

Damian Stewart on muusikko, vuorovaikutus- ja ohjelmistosuunnittelija Wienistä. Taiteellisen työnsä ohella hän on toteuttanut useita visualisointeja tietokonepeleihin ja museoille. Frey on myös luovan ohjelmoinnin openFrameworks-projektin aktiiveja.