Urban Takes Helsinki

SOSIAALINEN KARTTA KAUPUNGISTA

Minkälaisia merkityksiä kiinnitämme kaupunkiin sitä kuvatessamme, ja miten verkkovideot heijastavat kaupungin todellisuutta? Urban Takes Helsinki on kansainvälisesti palkitun Michelle Teranin projekti, jonka kohteena ovat tarinat Helsingistä ja henkilökohtaiset näkökulmat kaupunkiin. Urban Takes Helsinki syntyi yhteistyössä 7 helsinkiläisen videontekijän kanssa, joiden YouTube -videot ovat projektin keskiössä.

Kukin videontekijä dokumentoi kaupunkiympäristöä selkeästi omalla tavallaan. Heidän videoistaan muodostuu eräänlainen sosiaalinen kartta kaupungista, tarinakokoelma Helsingin kaupunginosista ja kaduista. Urban Takes Helsinki kutsui tekijät kertomaan videoarkistoistaan sekä pohtimaan omaa näkökulmaansa ja paikkaansa kaupungissa. 7-osaisessa haastattelussa tekijät – dropkernel, eeropalomaki, Iitupunk, OlliSulopuisto, Satisfate, SatunnainenKulkija, tapsahie – esiintyvät YouTube-nimimerkeillään.

Urban Takes Helsinki oli esillä Lasipalatsin näyttelytilassa 23.-26.8.2012. Projektiin kuuluvat haastatteludokumentit julkaistiin sarjana M2HZ-kanavalla.

Michelle Teranin tuotanto lähestyy kriittisesti median, tietoverkkojen ja kaupunkitilan yhteyksiä. Teranin performanssit ja installaatiot ottavat haltuun valvonnan, kartografian ja sosiaalisten verkostojen kieltä muokatakseen niistä kertomuksia, jotka kyseenalaistavat totuttuja sosiaalisia ja valtasuhteita. Teranin työ on tunnustettu useilla palkinnoilla, kuten Transmediale Award, Turku2011 Digital Media & Art Grand Prix Award, Prix Ars Electronica ja Vida 8.0 Art & Artificial Life International Competition. Kanadalaissyntyinen Teran asuu ja työskentelee Berliinissä sekä Bergenissä.

http://www.ubermatic.org/