Urban Alphabets

KIRJOITA KAUPUNGIN KANSSA

Kiinnitätkö huomiota kirjaimiin ympärilläsi? Mitä jos voisit luoda oman kotikaupunkisi aakkoset ja kirjoittaa niillä viestejä? Urban Alphabets on älypuhelinsovellus, jonka avulla ympäristöstä voi kaapata kirjaimia ja käyttää niitä omien viestien kirjoittamiseen. Projektin on luonut Helsingissä asuva taiteilija ja suunnittelja Suse Miessner.

Urban Alphabets –sovelluksella kirjoitettuja viestejä voi lähettää ystäville sosiaalisissa verkostoissa. Projekti kiinnittää huomion kaupunkitilan typografiaan ja kannustaa osallistujat ottamaan kirjaimet haltuun ja kommunikoimaan niillä.


Media Facades –festivaalin aikana järjestettiin eri ikäisille suunnattuja Urban Alphabets –työpajoja, joissa koottiin Helsingin omia kirjaimistoja. Osallistujat pystyivät käyttämään itse luomiaan tai Urban Alphabets –palvelusta jo löytyviä aakkostoja omien viestien kirjoittamiseen ja lähettää niitä Lasipalatsilla olevalle led-seinälle.

Sovellus toimii näissä laitteissa: kaikki ipadit, ipad mini, iphone 4 and 5, ipod touch, suurin osa android-laitteista.

Urban Alphabets oli esillä Lasipalatsin Näyttely-tilassa sekä Lasipalatsin aukiolla alkaen Taiteiden yönä 21.8.2014 klo 22-01. Lasipalatsin aukion LED-seinällä teos 21.8.-24.8.

Urban Alphabets vieraili seitsemässä Connecting Cities –verkoston kaupungissa, joista jokaisessa luotiin kaupungin omat aakkostot. Tärkeä osa jokaisen kaupungin ohjelmaa oli myös videopinta, johon yleisön oli mahdollista lähettää omia viestejään.

Suse Miessner on arkkitehtitaustainen suunnittelija ja taiteilija, joka haluaa enemmän ja enemmän keskittyä kaupunkisuunnitteluun. Hänen kotinsa on tällä hetkellä Helsingissä, mutta hän on kotoisin Saksasta. Suse opiskelee uutta mediaa Aalto-yliopiston Media Labissa. Hän uskoo, että uudenlainen media vaikuttaa positiivisesti ihmisten välisen vuorovaikutuksen laatuun kaupunkiympäristössä. http://susemiessner.org/

Urban Alphabets: http://www.ualphabets.com/map.php

Urban Alphabet –teoksen tuotti Connecting Cities -tapahtumiin m-cult, Helsinki. Projekti esitettiin Helsingin lisäksi seitsemässä kaupungissa, jotka olivat Aarhus, Berliini, Liverpool, Madrid, Riga ja Sao Paulo.