I, Cloud / Uncharted

VERKKOTALOUDEN AUTIOMAA

Mitä meistä jää jäljelle, jos pilvipalvelimet tuhoutuvat globaalissa ympäristökatastrofissa? Timo Bredenbergin uudet teokset tulkitsevat maisemaa, joka avautuu teknologisen todellisuuden taustalla. I, Cloud ja Uncharted tuovat koettavaksi käänteisen utopian, jossa verkkokapitalismin infrastruktuurit näyttäytyvät asumattomana autiomaana.

I, Cloud on hidastempoinen seikkailullinen videopeli, joka johdattaa käyttäjän kolmiulotteiseen, mustavalkoiseen virtuaalimaisemaan. Peleille tyypillisen nopean vuorovaikutuksen sijaan teos pyrkii luomaan tilan meditatiiviselle ajelehtimiselle autiomaassa, jossa käyttäjä kohtaa katkelmia niin startup-teknologiayritysten kuin anarkistisen verkkokulttuurin iskulauseista.

Teos on toteutettu soveltaen videopeliteknologiaa ja löydettyä koodia. Teosprosessin aikana Bredenberg on opetellut koodaamaan vajavaisia tekoälyjä, kirjoittamaan yrityssloganeita, mallintamaan laajakaistareitittimiä, ja generoimaan sähkölinjojen tuottamaa ääntä.

Uncharted on Timo Bredenbergin ja Ismo Torvisen yhteistyöprojekti. Virtuaalinen teos muuntaa verkosta kaapattua talousdataa reaaliajassa merelliseksi saarimaisemaksi, jossa kapitalismin saareke piirtyy alati muuttuviksi vuorenhuipuiksi kuvastaen kvartaalitalouden sykettä.

Teokset olivat esillä Lasipalatsin Näyttely-tilassa to 21.8.-24.8.2014

Timo Bredenberg (s. 1984) tutkii internetin vaikutuksia talouteen, politiikkaan sekä sosiaalisiin suhteisiin. Teoksissaan Bredenberg käyttää usein nettipalveluista löydettyä video-, kuva- ja tekstisaneistoa, jonka pohjalta avautuu näkökulmia jokapäiväiseen mediaan. Bredenberg osallistuu aktiivisesti Tampereen autonomisen taidekoulun sekä taidetila Slackerspacen toimintaan.

http://www.timobredenberg.com/

Ismo Torvinen (s.1984) etsii inhimillistä tekijää virtuaalitodellisuudesta. Hän käyttää internetistä löydettyä raakadataa veistostensa materiaalina. Torvinen toimii Tehonrakentajat -taidekollektiivissa.

I, Cloud- ja Uncharted -installaatioiden ensi-illan Media Facades Helsinki 2014 -festivaalille tuottivat taiteilija Timo Bredenberg ja m-cult.